Woohoo, Ping Yao!!
Hoi Allemaal,
We zijn vanavond in Ping Yao aangekomen en hebben echt een super gaaf hostel gevonden! Laat ik bij het begin beginnen. We zijn eerst van Beijing naa Datong afgereisd met de trein. Daar hebben we 2 nachtjes geslapen. We zijn 1 hele dag in Datong geweest en hebben daar het hangende klooster gezien en de Grotten met Boeddha beelden. Was best indrukwekkend allemaal. Alleen het hangende klooster was niet goed voor mijn hoogtevrees. Allemaal smalle houte trappetjes boven 50 meter lucht met dringende Chinezen voor en achter je. Vond het dood eng. Heb de dames foto's laten maken en ben zelf zo snel mogelijk er weer uit gegaan. Het hotel in Datong had trouwens een hele spannende douche. Deze was namelijk gecombineerd met de luxe variant van de 'gat in de grond' wc. De douche was letterlijk in de wc met de daarbij behorende geuren en kleuren. Hebben daar dus niet gedouched.
De 2e dag in Datong zijn we 's morgens om half acht met de bus naar Wutai Shan vertrokken waar we om 1 uur aankwamen. We hadden daar een redelijk hotel met een dormroom. Nadat we waren ingecheckt hebben we de boel een beetje verkend en souvenirs gekocht. Ik heb een mooi armbandjes met verschillende ronde steentjes gekocht. Daarna hebben we nog een paar tempels verkend en daarna wezen eten. Het eten was erg lekker, maar was even schrikken toen we de rekening kregen, moesten 400 Yuan betalen oftewel meer dan 40 euro. Is niet echt super duur, maar voor Chineze begrippen best aan de hoge kant. Later bleek dat er op de Engelstalige menu's stuk hogere prijzen staan dan op de Chineze. De tweede dag in Wutai Shan, zijn we met de kabelbaan naar een van de bergtoppen gegaan en daar hebben we het klooster en de tempels bekeken. Vervolgens zijn we met de trap weer naar beneden gegaan en dat was een hele afdaling kan ik je vertellen. Tussen de 30 en 50 treden per trapdeel en heel wat trapdelen. Hebben nog gezellig een foto sessie gehad met een monnik die naar boven kwam nadat we gepauzeerd hadden om onze wiebelbenen even tot rust te laten komen en wat te eten en te drinken. Was wel grappig hij kwam zo maar even bij ons zitten en begon foto's van ons te nemen met z'n mobieljte, Marieke moest ook nog een foto nemen met zijn telefoon. Heb het lekker terug gedaan door met mijn camera een foto te knippen. Hij is erg leuk geworden. Daarna weer verder naar beneden, pfff. Vervolgens op zoek naar de CITS (China International Traveling Service), maar daar spraken ze dit keer helaas geen Engels. Om een of andere reden is het toch gelukt om daar de bus van vandaag te boeken, want de man van het hotel kwam toen we 's avonds aankwamen zeggen dat we met de bus konden en heeft de rest geregeld. 's Middags hebben we nog een wandeling gemaakt in de natuur, wat nog een heel avontuur werd met steile paadjes tussen doornstruiken, maar wel heel mooie uitzichten gehad.
Vandaag een beetje gechilled en daarna vanaf half 1 tot 9 onderweg naar Ping Yao geweest. Eerst met de bus van Wutai Shan naar Taiyuan. Daar kwamen we pas na 6en aan en toen gauw naar het station om nog kaartjes naar Ping Yao en van Ping Yao naar Xi'an te kopen omdat je daar in Ping Yao slecht aan kan komen. Haasten want het loket gaat om 7 uur dicht. Uiteindelijk is beiden gelukt en hadden we om 7 uur beide kaartjes, maar de trein naar Ping Yao ging wel al om 11 over 7 weg, dus toen moesten we ons haasten naar de trein, de tassen door de x-ray scanner (ala vliegveld, dat hebben ze hier bij elk station) en toen snel naar de trein, bijna de laatste wagon en we kwamen natuurlijk vooraan de trap af, maar het is gelukt. In de trein natuurlijk weer veel bekijks want we waren de enige buitenlanders in de trein en blijkbaar zijn buitenlanders in China nog bijzonder. Is wel grappig, overal waar we gaan worden we toe geroepen met 'heelllooo!!!' en dan veel gelach. Bij de grotten in Datong zaten we met z'n drieeen op een trappetje even bij te komen en er zat wat ruimte tussen mij en Marieke, prompt ging er iemand met een kind tussen zitten en voor we het wisten stonden we al op de foto. Zo zijn we al op een paar groepsfoto's geweest, maar zijn ook denk ik al heel veel keer stiekum met een mobieltje geknipt. Af en toe is het wel een beetje vervelend, maar over het algemeen is het erg grappig. Maar goed, eenmaal aangekomen in Ping Yao zijn we met een soort van open lucht taxi naar ons hostel gebracht en dat bleek een oud Ming stijl gebouw in het oude deel van de stad binnen de stadsmuren met super veel sfeer en ook nog best wat luxe in de mix, we zijn helemaal tevreden. Zijn net na het eten nog een stukje wezen wandelen, maar bijna alle dingen waren dicht, dus heben allemaal zin om morgen alles bij daglicht te verkennen.
Nou ik ga het er even bij laten.
Liefs & Groetjes,
Jeroen
Ik vind het erg leuk om al je verhalen te lezen en spannend , haha. Nou nog veel plezier he.
Dikke kUs
wat een geweldig avontuur weer, en ik vind het geweldig dat jullie een bezienswaardigheid zijn en wat wat het eten bedtreft, toch maar weer gokken met de Chinese menukaart en weer vegetarisch hi hi hi
Ook veel kijkplezier in Xian bij het terra cotta leger
tot later.......kus
Fijn om weer wat te horen,nog heel veel plezier en nog mooie dagen toegewenst,geniet er maar van,
groetjes uit Zaandam
Heej!
thanx voor je kaartje! Fijn dat het tot dusver zo goed bevalt! En nu snap je het wrsl ook beter als ik binnenkort weer eens mijn zou tassen pakken - want ondanks alle hindernissen die je tegenkomt onderweg is het ook super om verder te kijken dan onze eigen landsgrenzen! Niet dat er momenteel iets op de planning staat btw...eerst maar eens afstuderen en wat aan mijn negatieve studiesaldo doen geloof ik :-s. Heb trouwens wel al een deel van mijn 'uitrusting' binnen inmiddels, het wordt nog helemaal echt!
Nog heeeeeel veel plezier en als ik je foto's zie denk ik maar één ding:
IK WIL OOK WEERRRRRR!!!
xRijk.
Hoi Jeroen, gewldig om je op deze manier te volgen. En wat zien die foto s er prachtig uit!!
Geniet nog zoveel je kan.
groet van ons.
Lieve Jeroen, wat een mooie herkenbare foto's! Ik zou zo weer willen. Je ziet toch steeds weer iets nieuws! En je verhalen laten mij ook terug dromen. Fijn hoor. Voor de rest is het terra cotta leger een hele mooi "uitje" geweldig gewoon. Zorg dat je goede wandelschoenen aan hebt, want je gaat heel wat kiliometers maken in die hallen! Dus net als marijke(sorry voor het jatwerk, Markijke) IK WIL OOK WEERRRR!!!!! Tot kijk en lees maar weer.
Ps. Ouders van Jeroen de groetjes van mij!
heeeey! wilde even zeggen dat ik jullie kaartje heb gehad :) Dankdank. Afgezien van de jaloezie op jullie reis in het duitse nog alles goed, heb heel braaf steeds jullie verhalen gelezen en vind het echt machtig mooi! Ik ben niet meer single!! :D
Liefs Iris