Een dagje langer in Xi'an
Hoi Allemaal!
We hebben vandaag onverwachts een extra dag in Xi'an. We zouden gister om 20.16 met de trein naar Beijing gaan. We waren 's middags naar het Shanxi History Museum geweest en zouden daarna naar het hostel gaan om onze baggage op te halen, maar omdat het zulk slecht weer was, hebben we meer dan 45 min naar een taxi gezocht en niet gevonden. Toen een stuk met de bus de stadsmuren in en daar weer een taxi gezocht, maar het heeft allemaal veel te lang geduurd en we hadden op 10 minuten onze trein gemist. Toen ruim 45 minuten in de rij gestaan om ons kaartje om te boeken en dat kon gelukkig zonder extra kosten! We hebben dus nu een treinkaartje voor vanavond met dezelfde trein op dezelfde tijd. Gister laat dus nog gauw op zoek naar een hostel om te overnachten. Vandaag gaan we super vroeg met de taxi naar het station, zodat we hem zeker niet nog een keer missen.
Xi'an is ondanks dat het een oude stad is met stadsmuren, het is heel anders dan Pingyao. Waar in Pingyao de meeste gebouwen binnen de stadsmuren nog in oude stijl zijn, is dat in Xi'an niet het geval. Veel hoogbouw en moderne gebouwen, nou ja modern, jaren 60, en heel veel in de steigers en veel herrie. Natuurlijk zijn er ook mooie dingen te zien in de stad.
We zijn bijvoorbeeld naar de Moslim buurt geweest, waar het heel druk en gezellig is op straat met allemaal mensen die dingen proberen te verkopen en er wordt ook heel veel eten op straat verkocht, van spiesjes tot Chineze pizza's (soort van gevulde pannekoeken) tot aardappelgelei roerbakmix. Dat laaste hebben we per ongeluk geprobeerd. We zagen het op straat in een hele grote wok staan en het zag er lekker uit. Het leek op aardappel met wat groentes in een lekker pittig kruidenmengsel. Wij bestelden 4 porties, a 3 yuan per portie (da's ongeveer 35 cent). Toen we aan een tafeltje zaten en het ons werd voorgeschoteld bleek het niet precies aardappel te zijn. Het was een soort van gelei gemaakt van aardappelzetmeel, compleet structuurloos, maar het smaakte wel redelijk naar aardappel. Ik vond het best te eten, maar de meiden waren er niet echt over te spreken. Hebben in de moslim buurt ook allemaal leuke souvenirtjes gekocht en ik heb de perfecte theebeker gevonden!
We hebben hard overwogen of we wel of niet naar het Terracotta leger zouden gaan en hebben uiteindelijk besloten om het terra cotta leger in te ruilen voor een dagtripje naar Hua Shan. Dat zijn 5 granieten bergtoppen ongeveer 120 km ten oosten van Xi'an. We zijn daar met een busje heen gebracht. Toen zijn we met een ander busje (soort van lijnbus) naar een hoger gelegen punt gebracht en vandaar in 10 minuten ongeveer 1km de hoogte in, naar de Noord piek op ongeveer 1400m. Toen zijn we met z'n viertjes over allerlei trappen over de bergrug naar de middenpiek geklommen/gelopen (was meer klimmen dan lopen, de trappen waren op sommige plekken echt super steil met afgrond aan beide kanten (leuk!!)). De midden piek ligt op 2042 meter, dus dat was een heel stuk klimmen. We zijn later nog een stukje verder gegaan op weg naar de oost piek (2100m), maar er was een heel stijl stuk met treden van ongeveer 5cm met 25 meter niks onder me en daar kickte mijn hoogtevrees in en moest ik terug. De dames zijn toen nog verder gegaan en ik ben rond de center piek foto's gaan schieten, ik zal er straks een aantal online zetten als het lukt. Was allemaal heel erg indrukwekkend. Later zijn we bij een splitsing weer bij elkaar gekomen en zijn we het stuk van de middenpiek naar de noordpiek terug gelopen, want daar is de enige manier om beneden te komen: de kabelbaan. Naar beneden was een stuk minder leuk dan naar boven, zeker het laatste stuk trap met de beiden kanten afgrond, maar heb het allemaal gered en ben er nog om het na te vertellen. Moet zeggen dat het een enorme uitdaging was en vond dat ik een heel eind gekomen ben.
Zoals gezegd zijn we gister naar het Shanxi History Museum geweest en dat was ook heel erg mooi. Het is een supergroot musuem (700.000 m2), met heel veel mooie en hele oude artefacten. Ik was echt super verbaasd dat er dingen van 600 jaar VC nog zo ontzettend mooi intact gebleven waren. Hebben daar een ruime 2.5 uur rondgelopen met een audioguide en genoten van alle mooie dingen die er te zien waren. We hadden nog wel wat langer willen blijven, maar we moesten om 5 uur de audioguide weer terug brengen en iets te eten gaan zoeken omdat we bijtijds weer op het hostel moesten zijn, wat uiteindelijk dus niet gelukt is.
Nou tot zover dus weer een update van onze avonturen. We vertrekken vanavond met de nachtrein naar Beijing en daar doen we als het goed is ongeveer 11 uur over. Dan hebben we morgen en zaterdag nog om rustig in Beijing was souvenirtjes te kopen en misschien nog wat dingen te bezichtigen om vervolgens zondag weer vroeg naar het vliegveld te vertrekken om eerst Miriam op het vliegtuig naar Japan te zetten en vervolgens onszelf op het vliegtuig naar Nederland te zetten. Misschien nog een update vanuit Beijing en anders het slotstuk vanuit Nederland.
Liefs & Groetjes,
Jeroen.
Hoi lieverd,
wat een belevenis, knap dat je het toch steeds weer blijft proberen om de afgronden te trotseren, ik weet hoe het voeltt met hoogtevrees, maar ja de beste remedie is blijven proberen.
In ieder geval toch weer geweldige uitzichten en mooie dingen gezien en daar ga je toch voor heen,
hoe zit het met je backpack? puilt zeker al lekker uit hi hi hi,
dikke kus en tot over 3 dagen xxx
ps Claudia hierbij de groetjes terug van ons.
Hey Jeroen,
super om te lezen hoe het jullie vergaat! Ik leef helemaal met je mee wat die hoogte betreft...
Helaas loopt het avontuur ten einde, maar genoeg belevenissen om na te genieten lijkt me zo!
Nog een hele goede reis, en tot snel,
Liefs, Nan
Lieve J., (en de rest) ik weet niet of jullie er goed aan hebben gedaan om het terracotta leger om te wisselen. Maar democratie gaat voor.... Wil je het toch zien dan zet ik wel eens een paar foto's over. Dan weet je zeker dat je goed hebt gekozen....of niet.... Nog even een flinke teug reisindrukken en dan weer terug. Een zeer goede reis van mij en mijn oorlogvoerende konijn. (hij is sloom in zijn kooi en als ik hem voer is hij een adhd konijn dat een gevecht met je aangaat!!!!!)
Maar hij is wel lief.
Petje af dat je zo hoog bent geweest,nu de laatste loodjes en dan terug naar Nederland,het was leuk om met de verhalen toch een beetje mee te reizen en de mooie fotos te bekijken,heel veel groetjes uit Zaandam
hoi jeroen, wat een mooie dingen hebben jullie gezien en wat een belevenissen. echt niet mis!! begrijpen dat het al weer bijna voorbij is. geniet nog even en dan....een hele goede reis terug!!
groetjes van ons.